Bauhaus Dessau museum contest

Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
Bauhaus Dessau museum contest
with Massimo Mortelliti
 INTRODUCTION 
The new BAUHAUS MUSEUM DESSAU, with its strong symbolic and historic nature, is going to be a new “central point” to relate the city with other activities, promoting processes of local development and increasing the request of culture and tourism.
Since the beginning of the design process, the aim was to take account of specific variables such location, reference’s community, climate aspects and others specifically relating to the microclimate located in the project’s area.
The starting point of the project is essentially the functional program, always trying to preserve the space flexibility of the building system.
We have grouped the developed points in three main themes:
  • System design and integration into the urban context.
  • Spatial perceptions, functions and usability.
  • Environmental sustainability: bioclimatic principles and technological solutions for the environmental comfort and energy savings.
 DESIGN PROJECT AND RELATIONSHIP WITH THE URBAN ENVIRONMENT
The architecture proposed for this museum is the result of the mix between the urban landscape and the functional program.
The planimetric arrangement evidencies how the morphology of the building has been designed according to the characteristics of the area.
In fact, due to the unique position of the project area, located on the border of the city park, our proposal tries to emphasize the transition between nature and the urban environment.
This is the reason why the new Museum has two different features depending on the side: on the west side on Kavalierstraße is more regular and aligned with the street front and on the other side, bordering the park, lose its composition rhythm and the design becomes more organic.
The new building is open to the park with a big central area characterized by the double height foyer, which runs through the entire building and becomes the natural prospective view for one of the most important street in the city as Ratsgasse.
Maintaining the alignments of the building facades, the aim is to get a building permeable and open towards the park.
The shapes of the volumes, the materials used, the colors and the space distribution as well, are a reference to the historical memory of the school in Dessau.
 PERCEPTION SPACE, FUNCTION AND USABILITY.
The organization of the new complex reflects the needs expressed in the contest announcement.
Regarding the space distribution the aim is to make inmediately clear how the building system works; very important points in the distribution design choice are the visual relationship between the buildings, the ongoing dialogue as well as the visual integration between interior and exterior,

as well as the important role of natural light for the comfort of the interior spaces.
The functional distribution of the ground floor, based on a distributive cross system, allows the most functional flexibility to the spaces.
The information point and the ticket office are located in a unique area in the foyer space, as is the place for the attendees arrival. The foyer area can be also converted, with events and workshop rooms, in a big open space by means of sliding walls.
In the large central space of the building are located the main entrance, on the Kavalierstraße, and the groups entrance, f

acing

the park.

The park entrance also serves the attendees arriving from the nearest Bus and Taxi stops.
The entrance located on the south is dedicated to those arriving by car through the park, and the north entrance serves the pedagogical museum and allows it to be completely independent respect from the rest of the building.
The logistics area is located on the west side. The truck access path is the shortest possible within the park, and is different from the pedestrian paths to the museum.
It is designed to allows the operations of loading and unloading without disturbing the normal museum activities. The workers access to the logistic area is permitted by a separate entrance.
The offices are located on the east in a lightly raised position, (to partially fill the height difference with the other spaces) served by their own separate entrance.
The cafeteria is placed on the north in strong relationship with the Museum education spaces and with the park.
The shop is near the main entrance and is connected with the information point and Kavalierstraße.
The exposition rooms are on the first level and allow absolute flexibility for the composition of the exhibition spaces.
The exhibition spaces are designed to allows different configurations; the different areas can work altogether as well.
The open space areas for outdoor events are drawn to the park and are designed as exhibition routes through the trees.
ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY: BIOCLIMATIC PRINCIPLES AND TECHNOLOGICAL SOLUTIONS FOR COMFORT ENVIRONMENTAL AND ENERGY SAVING.
The transition to sustainably certainly calls for a systemic change of our way to live.
At this stage the design strategies adopted promote the use of “passive” solutions, obtained using strategically architectural structure. The new complex is designed as “energetic organism” where a series of active and passive strategies help to ensure maximum performances of environmental
comfort. The good orientation along the building is an essential element of the overall design of the new building, that helps to reduce heat loss due to the temperature difference between inside and outside, impacting significantly on the operating costs of the building.
The new Museum, as its parking and the external areas, is positioned in places where the trees are a spars and smaller to preserve them as more as possible.
In order to improve the visual and acoustic comfort, the whole complex will be also characterized by filters of green areas located along the whole perimeter.
The north-south orientation, the long and narrow shape and the particular configuration of the internal spaces give the building a good natural cross ventilation.
The double entrance volume, also promotes throught the “chimney effect” the disposal of hot air in the summer months, as well as helps the heating of the central area of thebuilding during the winter months due to the “greenhouse effect”.
All the main rooms are oriented to the east to take advantage of natural light from the early hours of the day.